Merkez Bankası, 2026 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 26’dan yüzde 28’e yükseltti. Enflasyonun 2027’de yüzde 15’e, 2028’de ise yüzde 9’a gerilemesi ve orta vadede yüzde 5 hedefinde istikrar kazanması bekleniyor.
Tahmindeki yukarı yönlü güncellemede; motorin, doğal gaz, enerji dışı emtia, eşel mobil düzenlemeleri, gıda enflasyonu ve yönetilen fiyatlar etkili oldu.
Merkez Bankası, petrol ve doğal gaz fiyatlarının savaş ve ateşkes gelişmelerine bağlı olarak yükselmesinin, motorinde rafineri marjlarından kaynaklanan artışların ve gıda fiyatlarındaki arz koşullarının enflasyon açısından yukarı yönlü risk oluşturduğunu belirtti.
Merkez Bankası, “Petrol ve doğal gaz fiyatlarının savaş ve ateşkes gelişmelerine bağlı olarak yükselmesi, motorinde rafineri marjlarından kaynaklanan artışlar ve gıda fiyatlarındaki arz koşulları enflasyon açısından yukarı yönlü risk oluşturuyor. Ateşkes sürecinin olumlu ilerlemesi, petrol fiyatlarını düşürerek enflasyona aşağı yönlü etki yapabilir.” değerlendirmesinde bulundu.
